tisdag, oktober 28, 2008

Tillbaka blick

Eftersom vi inte började blogga direkt när Milo föddes så vill jag berätta lite om den tiden. Nu är ju Milo tre månader och tiden har bara rusat iväg.

Tillverkningen

Det tog nästan ett helt år att tillverka vårt lilla lyxbarn, som vi kallar honom för. Vi var på väg att ge upp våra försök och hade bestämt oss för att sluta försöka till julen 2007, vi är ju inte purunga längre:) Vi lyckades på näst sista försöket och det är jag så innerligt tacksam för. Milo har berikat vårt liv till fullo! Jag och J har inga barn tillsammans och Milo är ett bevis på kärlek som fortfarande håller efter 17 år.


Graviditeten
Tiden som gravid var jobbig för mej men det visste jag om att den skulle bli eftersom jag haft rejäl foglossning med mina två sista barn, som nu är så gott som vuxna. Foglossningen kom som ett brev på posten och skulle jag gå en längre sträcka så fick jag använda kryckor. Jag fick också graviditetsdiabetes och fick besöka Lunds specialist mödravård cirka en gång i veckan dom sista två månaderna. Varje 7 ggr/dag fick jag sticka mej i fingret för att kolla mitt blodsockervärde, oftast var det bra. Det gällde att äta fiberrikt och undvika socker, fett och mjölkprodukter i större mängder.

Att det var en plåga att vara gravid fick jag stå ut med, ihop med den värsta sommaren med måånga dagar i över 30 graders värme!

Förlossningen
Den 19 juli föddes vår underbare son. Förlossningen var dryg och inte alls vad jag hade föreställt mej. Jag har förberett mej väl och trodde att det skulle vara något i stil med mina andra tre barn men så blev det inte. Efter 25 timmar föddes han 4550 gr tung och 53 cm lång, huvudomfång 34 cm. Det blev lite panik i slutskedet och akut snitt diskuterades men jag fick krafter att föda honom normalt, dock fastnade han och fick tryckas/dras ut. Han var stasad i ansiktet men fick normal färg efter en veckas tid.

Milo ca 30 minuter gammal.

Jag och Milo fick ligga kvar på peridontal avdelningen i 5 dagar pga hans blodsockervärde som var lite för lågt. Han fick tilläggsmatas ca var tredje timma för att ligga på rätt nivå.


Amningen
Amningen fick ju ganska stora problem med eftersom lille herrn tyckte det var bekvämare att tilläggsmatas än att jobba med att suga för att få mat i sej. Jag var helt knäckt en period då han bara skrek och vägrade suga tag. Jag fick ha amningsnapp för att lura honom men ibland blev han heligt förbannad på den med. En kväll vände allt, han tog tag på högersidan utan amningsnapp, tog i och upptäckte att det var mysigt. Efter ett par veckor hade vi lagt amningsnappen helt och kunde amma 100%. Detta kändes som en stor seger för mej eftersom det var en av mina stora önskningar, jag ville amma mitt sista barn eftersom jag bara lyckats amma "Li" utav alla tre barn. Nu ökar han ca 200 gr/vecka och det är en lagom ökning.


Hemma
När vi kom hem från BB funkade det mesta bra. Milo är en lätt gosse som sover mycket. Han hade en period på kvällen som var lite traggig men i det stora hela en nöjd gosse. Han åt ca var fjärde timma dygnet runt och vid 5 veckors ålder drog han ut på nattmålet med 6 timmar. När han var 10 veckor flyttade han det till 8 timmar och nu vid tre månaders ålder sover han mellan 9 och 10 timmar, ammas och sover 3 till 4 timmar till. Dagtid är det lite olika men som oftast är han vaken 1½ timma och sedan behöver han sova igen.


Vikten, längden och huvudomfånget
1 dag: 4550 gr, 53 cm lång och 34 cm i huvudomfång
1 mån: 5280 gr 59,5 cm 39 cm
2 mån: 6395 gr 62 cm 41 cm
3 mån: 7335 gr 65 cm 42 cm



1 kommentar:

A-K sa...

Hej! Tack för den fina kommentaren i Filippas blogg! Milo är jättesöt och har ett underbart fint namn. Gillar att ni kallar honom ert lyxbarn :) Visst är det underbart med en liten sladdis?!

Kramar Anna-Karin och Filippa